top of page

Hissipuheita kukkaronvartijoille

Katsoin pari päivää sitten pienen hetken Helsingin Sanomien nettistriimistä EdTech Pitching Night -tapahtumaa, jossa eurooppalaiset startup-yritykset esittelivät visioitaan ja tavoitteitaan tulevaisuuden oppimisen ja koulutuksen kehittämiseksi. Myyntipuheissaan omasta tuotteestaan varsin ylpeät esiintyjät pyrkivät muutaman minuutin aikana saamaan bisnesenkeleitä vakuuttumaan heidän toiminnastaan ja tavoitteistaan niin, että päättäisivät sijoittaa siihen isoja rahoja.

Pitching in Web Summit, photo: Rory Moorhead

Jokainen myyntipuhe tarvitsee jollakin tavalla huomiota herättävän alun, jonkinlaiset koukun, joka motivoisi ylipäätään kuuntelemaan myyjää. Kiinnostavimmat pitchaajat aloittivatkin puheensa tarinalla tai pienellä tilannekuvauksella, jossa kävi selväksi heidän tuotteensa kysyntä.

Esimerkiksi koodausta opettavan pelin kehittäjä, hollantilainen Christian oli saanut puhelun lontoolaiselta opettajalta nimeltään Melinda. Melinda oli voivotellut, että joutuisi uuden opetussuunnitelman myötä opettamaan lapsille koodausta ymmärtämättä siitä itse yhtikäs mitään. Ja katso: Christianin koodauspeli olisi ratkaisu. Opettajan ei tarvitsisi käytännössä edelleenkään ymmärtää koodauksesta mitään, vaan voisi vain istuttaa oppilaat pelin ääreen ja kaikki sujuisi sen jälkeen itsestään. Perfect. Jotta Melinda saisi pelin käyttöönsä, Christianin tarvitsi saada enää muutama opetusteknologiaan erikoistunut sijoittaja messiin. Google ja Dell porukassa jo olivatkin, mutta vielä tarvittiin kumppani, joka voisi auttaa pelin saattamiseksi ostajien saataville. Hollanniksi, englanniksi ja espanjaksi jo noin neljässä sadassa koulussa käytössä oleva peli saisi helposti käännökset mille tahansa kielellä käytettäväksi online missä vain on netti. Tekijätiimi oli pieni, mutta huipputaitava, ja puolella miljoonalla se pääsisi laajentamaan palveluaan esimerkiksi Suomessa, jossa Christian oli jo muistuttanut koodauksen tulevan opetussuunnitelmaan ensi vuonna. Hyvä hissipuhe jää mieleen siksi, että se saa kuulijan haluamaan juuri sitä, mitä puhujalla on tarjottavana. Huomion herättää se, että puhuja tuntuu tietävän, mitä olet odottanut - ja nyt olet sen saamassa. Tarjottu palvelu helpottaa elämää, on jollakin tavalla hyödyksi tai huviksi. Ja sinä haluat maksaa siitä. Teemme Metropoliassa kunkin opiskelijaryhmän kanssa useitakin projekteja vuodessa ja jokainen niistä pitchataan ideointivaiheen aikana opettajille ja työelämän edustajille. Pitchaustilaisuudet ovat usein paremminkin sparraustilaisuuksia, mutta joissakin projekteissa niihin liittyy myös valintatilanne. Pitchatuista ideoista valitaan silloin jatkokehittelyyn vain osa. Transmediaprojektissamme olemme pitchanneet konseptejamme kuten yrittäjät - mahdollisille rahoittajille ja tilaajille. Olemme opetelleet paitsi sinänsä haasteellista transmediakerrontaa, myös sitä, kuinka transmediatuotanto toteutetaan. Tavoitteena ei kuitenkaan ole ollut vain tehdä hienoa suunnitelmaa ja pilottia esiteltäväksi opiskelijoiden portfoliossa vaan saada konseptit myös tuotantoon ja saada työstä palkkaa. Yrittämistä oppii vain tekemällä ja sanoittamalla oma tekemisensä muillekin ymmärrettävään muotoon. Jotta tekemisestään saa elantoa, täytyy omasta osaamisesta kertoa rahoittajalle. Ostajaa kiinnostaa sitten tietenkin se, millä panostuksella tuon osaamisen saa käyttöön ja varsinkin se, mitä sillä saa aikaiseksi. Opiskelijoiden esiintymisvalmius ja taito tehdä visuaalisesti vakuuttavia diaesityksiä ja videoita on kehittynyt viimeisten vuosien aikana huimasti. Opiskelijat ovat valmiita myymään ideansa yleisölle kuin yleisölle ujostelematta alan ammattilaisia tai isojakaan pomoja. Kieli vaihtuu sujuvasti ainakin englantiin, joka on useimpien kansainvälisten tapahtumien kieli. Paljon tietysti riippuu siitä, kuinka sopivasti opiskelijoilla on ollut aikaa muokata ideansa sellaiseksi, että he itse tietävät, mitä ovat tekemässä. Mutta kun tuntee asiansa ja on innostunut siitä, se innostaa myös kuulijaa. Talsinki-Hellinna kaksoiskaupunki -projektia ovat olleet rahoittajan silmin seuraamassa niin Helsingin kaupungin ja Helsingin Sataman kuin Ylenkin edustajat. Olemme käyneet esittäytymässä myös Viron suurlähetystössä. Ensi viikolla menemme Tallinnaan ja koetamme saada pääsyn myös toisen kaksospuolen rahakukkaroille tai ainakin julkaisualustoille. Wish us luck! Hissipuheiden sorina jatkuu korvissani Dublinissa, missä käyn katsomassa, miten teknologia-alan startupien toimitusjohtajat ja muut velhot kilpailevat investoijien sydämistä Web Summitin pitchaustilaisuuksissa ja pubikierroksilla. Suomessa kuhisee pian samaan tapaan Slush-tapahtumassa. Talsinki-Hellinna -projektin ensimmäinen pilke silmäkulmassa välähti viime syksynä No Noob Networks -tapahtumassa Pasilan studioilla. Nykäisin tapahtumassa esiintyneen Baltic Film and Media Schoolin lehtorin, Andres Jõesaarin, hihaa, esittäydyin ja kerroin, että haluaisin oppia häneltä transmediasta. Se voisi onnistua tekemällä jotain yhdessä. Saa nähdä, kenen kanssa juttu luistaa dublinilaisissa hisseissä. Minun ideani on tarjota oppimisen mahdollisuuksia uusissa kokoonpanoissa ja kokeilla, miten mediaa tehdään uusilla tavoilla. Muiden ideoista aion kirjoittaa täällä lisää. Hissipuheita - ja kuinka ne pitäisi tehdä: EdTech Pitching Night Sanomatalon mediatorilla 13 + 1 vinkkiä täydellisen hissipuheen laatimiseen

Kuva: Rory Moorhead / Web Summit

******

Kommentti facebookissa Antti Korhoselta 25.10.2015: Hissipuhe (elevator pitch) ja investoripitch (investor pitch) kannattaa mieltää eri asioiksi sillä molemmille on selkeä tarve. Hissipuhe on se max 30 sekuntin "hissimatkan mittainen intro" jolla teet itsesi/firmasi niin kiinnostavaksi niin että kun annat käyntikortin, henkilö soittaa sinulle takaisin. Investoripitch on taas se muutaman minuutin mittainen pitch jonka tarkoituksena on a) viestiä selkeästi selkeällä struktuurilla se, miksi yrityksesi tulee pärjäämään markkinoilla niin hyvin että investorin kannattaa aloittaa firman tarkempi evaluointiprosessi investoinnin tekemiseksi ja samalla b) erottua positiivisesti muista pitcheistä joita investorit saavat kuulla hyvinkin paljon. Mutta mikä onkaan investor pitch suomeksi?

Asiasanat
bottom of page