top of page

Sorvi 2010

Vuoden 2010 tekstit: - Tuhkapilvistä lumikinoksiin - Mullistuksia ja järistyksiä Tuhkapilvistä lumikinoksiin

30.12.2010

Facebookissa leviää kätevä sovellus, joka kerää käyttäjänsä vuoden aikana kirjoitetut statuspäivitykset kauniiksi koosteeksi vuoden tapahtumista. Koostetta on kiinnostava katsoa: mitä olen pitänyt tärkeänä, miltä on tuntunut, mikä on ihmetyttänyt. Paljon jää kuitenkin piiloon, eikä kooste kerro kaikkea, mitä ehkä haluaisi myöhemmin tästä vuodesta muistaa. Onneksi ovat journalistit, tieteilijät ja tilastonikkarit.

Loppuvan vuoden suurimmat uutisotsikot kertovat monilta osin poikkeuksellisesta vuodesta. Luonto näytti mahtiaan tavalla, jota tiedemiehet ovat jo pitkään ennustaneet, mutta jota liian harva on vieläkään ottanut tosissaan. Tammikuun maanjäristykset väistyivät etusivuilta, kun talousvaikeuksissa oleva Islanti pursusi vielä kaiken lisäksi tuhkaa maapallon lähineljännekselle. Venäjällä ihmiset nääntyivät ennätyshelteeseen ja pakistanilaiset jäivät suurtulvan alle. Loppuvuosi on ihmetelty lumen paljoutta ja lentokentillä riittää yöpyjiä.

Vaikka meillä Suomessa ja Pohjoismaissa ei ole siltä tuntunut, vuosi 2010 oli muualla maapallolla lämpimin 150 vuoteen, ellei jopa kaikkein lämpimin koko mitatussa historiassa. Ilmastonmuutoskeskustelu säilyy vilkkaana väittelynä juuri poikkeusten vuoksi. Väittelyn jatkuessa jatkuu myös luonnon hätätila. Tarttis tehdäkin jotain.

Ja toki tehdään. Craig Venterin työryhmän tänä vuonna kehittämä keinotekoinen genomi toimii bakteerissa siten, että sen avulla uskotaan olevan mahdollista tuottaa tulevaisuudessa esimerkiksi polttoainetta. Toivottavasti kyseinen polttoaine on luontoystävällisempi kuin aikaisemmat, olisi edes yksi asia paremmalla tolalla ja askeleita otettu oikeaan suuntaan. Vielä on vaikea sanoa, kuinka pitkälle uuteen suuntaan pitää taivaltaa, jotta luonnon tila korjaantuisi. Meksikonlahden öljyvahingostakin kun tuli ihmiskunnalle korjattavaa vielä pitkäksi ajaksi.

Kilpajuoksu luonnollisen ja keinotekoisen elämän välillä jatkuu, enkä uskalla veikata voittajaa. Venterin genomin uskotaan toimivan paitsi polttoaineiden, myös lääkeaineiden tuottamisessa. Hi-virukseen on löydetty uusia hoitomuotoja, Neanderthalin ihmisen geenikartta on kartoitettu lähes kokonaan. Yhä uusien supervirusten levitessä tarvitaan uutta tietoa perimästämme yhtä paljon kuin yhä parempia hoitomuotoja.

Verkkouutisten Juha-Pekka Tikka ei mainitse vuoden 2010 kuumimpina uutisina luonnonkatastrofeja, vaikka hänen top-kymppinsä ensimmäisiä eläimiin verrataankin. Tikan mukaan merkittävin uutinen oli Stuxnet-tietokonemadon aiheuttamat vauriot Iranin ydinlaitoksille. Toiseksi hän nosti suomalaiset Angry Birdsit, jotka kyllä kuuluvatkin mukavimpiin suomalaisuutisiin viime aikoina.

Merkittävien ihmisten syntymä- ja kuolinvuodet jäävät historiaan ja ihmisten mieliin. Tänä vuonna kuolivat mm. kohukirjoituksin saateltu Tony Halme, runoudella rakastanut Tommy Tabermann, suomalaisista suomalaisin sulokurkku Kari Tapio ja isäni. Heistä Kari Tapio kuoli tavalla, jota moni kohdalleen toivoo. Bootsit jalassa. Halme halusi määrätä päiviensä määrän, vaikka varmaan toivoi muuta. Tabermannin yllätti sairaus, isäni hiipui vuosien kuluessa.

Jokaiselle oli tarjolla hoitoa ja tietotaitoa elämän pidentämiseen, enemmän tai vähemmän. Ihmisillä on mahdollisuus elää vanhemmiksi kuin koskaan ennen, mutta ei välttämättä kaikilta osin terveempänä kuin ennen. Kropaltaan parempikuntoiset ihmiset ovat heikompia hengeltään: mielen - ja muistisairauksien määrä on noussut viimeisten vuosien aikana rajusti. Epäilemättä dementiaankin löytyy tulevaisuudessa toimiva hoito. Sitä odotellessa on yhä useammassa perheessä omaishoitajia pidempään kuin ennen.

Tätä kirjoittaessa äitini, teräsmummo, lykkäilee pihalta lumia. Haluaa voimistella, kun ei ole pakkaselta muuten viime päivinä ulos päässyt. Enää ei ole sairaan miehen vaippojen vaihtoa ja pesurumbaa hyötyliikuntana. Ei ole vaivaa eikä huolta. Ei myöskään seuraa hiljaisesta humoristista. Toivon kuitenkin hänelle monta tervettä, ikimuistoista vuotta. Enkä panisi pahakseni, vaikka ensi vuonna keksittäisiin pikaisesti parantava hoito diabetekseen ja verenpainetautiin.

***

Tässä uuden vuoden kunniaksi tarina äkäisistä tipuista ja mahtavasta kotkasta. Toivottavasti tämä ei ennusta ensi vuodeksi maailmanlaajuista ruokasotaa. ;)

Angry Birds and the Mighty Eagle

Mullistuksia ja järistyksiä 15.1.2010

Luonto on järjestänyt vuoden 2010 alusta ikimuistoisen ympäri maapalloa. Alkusoittoa mielenkiintoisille - niin järkyttäville kuin ihastuttavillekin - ilmiöille nähtiin Norjassa joulukuussa, kun venäläisten epäonnistuneeksi ydinkokeeksi paljastunut spiraalimainen valoilmiö ihmetytti juuri ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta ja Obaman rauhanpalkinnon jakoa ydinaseiden torjunnan hyväksi tehdystä työstä.

Norjan valoilmiö oli ihmisten työtä, mutta Haitin maanjäristys, Afrikassa ja Aasiassa nähty rengasmainen auringonpimennys ja Helsingin taikahuurteiset puut luonnon mestaroimia. Elämme jännittäviä aikoja, sillä kaikkia näitä ei tapahdu ihan joka vuosi, ei ihan joka sadaskaan vuosi. Toiset tapahtumista menevät ohi ilman suurta haloota, kun taas toisia seuraavat kokonaiset toimittaja-armeijat.

Suomalainen inkatutkija Martti Pärssinen löysi tutkimusryhmänsä kanssa hiljattain Amazonin sademetsien aukkohakkuiden paljastaman El Doradon eli kaupunki Z:n. Satoja vuosia myyttinä ja inkakulttuuriakin sivistyneempänä pidetyn kaupungin pohjat löytyivät myös sopivasti vuoden 2010 vaihteeseen. Helsingissä on kuitenkin enemmän ihmetelty lumisinta vuodenvaihdetta vuosikymmeniin, eikä tällaisia huurreihmeitä olekaan nähty miesmuistiin.

Jollekulle 2010 jää muistin lonkeroihin vuotena, jolloin Tony Halme kuoli ja Kaarina Hazard sai aikaan JSN:n historian suurimman valitustulvan vainajaa ja vainajan uutisointia mollatessaan. Nyt eletään vasta tammikuun puoltaväliä. Mitähän kaikkea maailmoja mullistavaa tänä vuonna vielä tapahtuukaan? Ja kenelle mikäkin on uutinen? *** Kommentti Anonymous: erittain mielenkiintoinen, kiitos

Asiasanat
bottom of page