top of page

Kuka pärjää startup-tinderissä?

Terveisiä Web Summitista Dublinista. Olin siellä 41 999 muun kanssa.

Web Summit on kasvanut neljässä vuodessa 400 osallistujan seminaarista massiiviseksi kymmenien tuhansien kokoontumiseksi, joka vaatii rautaista taitoa ja jaksamista tapahtuman järjestäjiltä. Yksi keskeisin asia, miksi tapahtumaan tullaan, on verkostoituminen. Nettiteknologia-alan startupit kilpailevat sijoittajien huomiosta, mutta myös saavat mentorointia toisiltaan ja median edustajilta.

”Ennen kuin osallistuja saapuu tapahtumaan, hän useimmiten kertoo saapuvansa hyvien esitysten vuoksi. Tapahtuman jälkeen suurin osa sanoo saaneensa eniten verkostoitumisesta”, tapahtuman perustaja Paddy Cosgrave kertoi tapahtuman avauspuheenvuorossa ja kehotti porukkaa menemään illalla pubiin, missä taika useimmiten tapahtuu.

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2010, kun Paddy Cosgrave kyllästyi käymiinsä konferensseihin startup-yrittäjänä. Perinteiset tavat saattaa osallistujia toistensa luo eivät tuntuneet toimivan. Sopivien, käsin poimittujen vip-henkilöiden plaseeraaminen järjestäjien mielestä potentiaalisten yrittäjien kanssa samaan pöytään illalliselle ei välttämättä tuottanut erityistä tulosta. Puhujat puhuivat hyviä puheita ja yrittäjät seisoivat standeillaan yrittäen kerätä ohikulkijan huomion. Paddy Cosgrave halusi kehittää toisenlaisen tavan saattaa ihmisiä yhteen. Vastaus löytyi data-analyysistä.

”Kun isot väkijoukot kokoontuvat yhteen, niin sehän on hitonmoinen kaaos. Mitä hyötyä on pelkästä osallistujalistasta näinä Facebookin, LinkedInin ja Twitterin aikoina, jolloin on olemassa suosittelusysteemejä? Niiden avulla pystytään etsimään ne kaksi tai kolme sataa ihmistä miljardista, joiden kanssa voisit ystävystyä”, puuskahtaa tapahtuman perustaja Paddy Cosgrave Startup Grind Londonin haastattelussa.

Jotta osallistujat löytävät mahdollisimman hyvät matchit, Web Summitin data-analyytikot ovat käyneet läpi datan kaikkien osallistujien perustiedoista ja kiinnostuksen kohteista ja luoneet tälle matematiikalle perustuvan kontaktointisovelluksen. Se tarjoaa heidän kannaltaan kiinnostavia henkilöitä, puhujia ja startupeja tutustuttavaksi. Sofistikoitunut Tinder siis, jossa mahdollisia matcheja tarjotaan valmiiksi - kaikki kun ovat samassa paikassa muutenkin. Ei tarvitse ihan kaikkia kasvoja käydä läpi vaan pääsee klikkailemaan perustellusti tarjottuja. Appsissa käytiin tapahtuman aikana yli 95 000 keskustelua, joiden kesto oli keskimäärin 9 minuuttia ja 14 sekuntia.

Kaikki riippuu tietenkin loppujen lopuksi itsestä. Pubikierrokselle voi mennä ihan muuten vaan, oman tiimin kanssa, paikan päällä tavattujen kanssa tai sitten osallistumalla pub crawliin henkilön kanssa, jonka Web Summit oli varallesi matemaattisesti löytänyt. Itse olin jonon hännillä, joten en päässyt ryömimään siihen joukkoon. Oman ”kotikadun” legendaariseen Copper Face Jacksiin olin menossa vääränä päivänä, jolloin ovet avautuivat vasta, kun olin jo menossa nukkumaan. Vanha pieru ei jaksanut muutaman tunnin yöunilla, kun päiväunia ei tullut otettua. Iltojen ilot jäivät siis vähiin.

Päivisin ohjelmaa riitti. Kolmen päivän puhujakaarti oli hengästyttävä, ja totesin jo alussa, ettei minun kannata yrittääkään koluta kovin montaa eri stagea päivässä. Esitysten aikana livetwiittasin sormet sauhuten - niin pitkään kuin mobiililaitteiden akkuja riitti. Puheiden välissä juttelin sovelluksen kautta minua lähestyneiden Alfa-tason yrittäjien kanssa. Kaikki olivat palvelunsa kanssa vasta alussa. Yhdelle annoin vinkkejä kansalaisjournalismin avuksi kehitetyn videosovelluksen testaamiseksi, toinen halusi kuulla, vaikuttaisiko lapsensa harrastusta etänä seuraaville vanhemmille tarkoitettu appsi käyttökelpoiselta. Saan myös nyt lyhennettyä pitkät linkit omalla nimellä varustetulla osoitteella. Aion testata blogialustaa, jolla voin streamata livenä tapahtumia valitsemalleni yleisölle. Saadakseni yritykseni turvallisempaan sähköpostiin - mitä minulle myös haluttiin face-to-face esitellä - minun pitää varmaan ensin perustaa se yritys ja hommata muutama työntekijä. Terveystietoja mittaavan rannekkeen saatan jossain vaiheessa hankkia.

Yksi osallistuja aloitti yrityksensä esittelemisen paikan päällä juuri ennen avauspuheenvuoroa salin eturivissä. Keskustelu alkoi ihan perinteisen randomisti puhelimen akun lataamisesta. Lainasin piuhaa ja tulin siinä samalla ladanneeksi sovelluksen aloittelevien bändien suosittelua varten. Kohta otimme selfien. Illalla chattasin tapahtumajärjestäjän mediatoimistossa työskennelleen opiskelijan kanssa, joka kyseli, ketä hänen kannattaisi haastatella.

Toivoin matkalta livehaastatteluja muutamilta guruilta, mutta jäin liian pitkäksi aikaa odottelemaan ihan perinteistä matchmakingia mediatoimiston kautta. Kun sitten ryhdyin itse toimiin appsissa, hukuin todennäköisesti massaan tai kyseiset gurut eivät sittenkään olleet siellä. Ajoissa lähetetty sähköposti ja soitto perään olisi ehkä auttanut. Toki edustamani julkaisut tai muu taustani eivät varmaan herättäneet suuria intohimoja heissä. Paras tapa saada jonkinlainen kontakti heihin oli Twitter, jossa twiittasin suoraan heille heidän esitystensä sisällöistä. Tykkäykset ja retweetit osoittivat, että olimme samassa keskustelussa. Toivon siis vielä joskus tapaavani mm. CNN:n Samantha Barryn ja the Guardianin Tanya Cordreyn sekä Web Summitissa löytämäni IoT-gurun, Jim Hunterin tai ONE.orgin Jamie Drummondin. Ja monta muuta. Toive on lähetetty maailmankaikkeuteen.

Kun on matemaattisen randomisti valittuna liikkeellä, saa eteensä myös lisää yllättäviä mahdollisuuksia. Sain kutsun Q/A-tilaisuuteen, jossa paikalla olisi ollut mm. kirjailija Dan Brown ja Charitywaterin Scott Harrison. Älysin lukea toisen sähköposteistani liian myöhään, kun olin juuttunut kyttäämään tuota websummitin sovellusta, jossa siinäkin minulla oli kaksi profiilia, niille molemmille s-postiosoitteille. Yritinkin kysellä, olisiko noita profiileita mahdollista sulauttaa yhteen, mutta ei kuulemma onnistunut. Onneksi olin buukannut itseni kuuntelemaan Harrisonin puhetta jo etukäteen, joten homma tapahtui joka tapauksessa. Websummitin kone siis aavisti kiinnostukseni ja halusi tarjota minulle varmistuksen kohtaamisesta. Seuraavalla kerralla pidän kaikki kanavat koko ajan auki.

Tinderin toimitusjohtaja Sean Rad kertoi, että heidän palvelunsa käyttäjistä 80 % on liikkeellä löytääkseen oikeita ihmissuhteita. Loput 20 % sanoo etsivänsä ystävää - *naurua yleisöstä*. Tinder-vauvoja on syntynyt, mutta lähtökohta Tinderissä on edelleen erittäin ulkonäkökeskeinen. En tiedä, kuinka siellä pärjäisi lähempänä viittäkymppiä oleva, tavallisen näköinen nainen. En ole kokeillut, eikä ehkä tarvitse. Sean Rad kertoi heidän olevan kehittämässä sovellusta siten, että se tarjoaisi enemmän mahdollisuuksia merkityksellisiin ihmissuhteisiin. Perustuuko se sitten vastaavanlaiseen data-analyysiin kuin Web Summit -sovellus, sitä ei vielä kerrottu.

Karkean havainnoinnin perusteella Web Summit on suurimmaksi osaksi valkoisten miesten puhetta valkoisille, melko nuorille miehillle. Bussijonossa juttelin hieman vanhemman pariskunnan kanssa. Rouva oli oikein ilahtunut nähdessään paikalla muitakin hieman vanhempia naisia. Totesin, ettei paikalla näyttänyt olevan ylipäätäänkään erityisen paljon naisia. Paddy Cosgrave oli jo tarttunut tähän havaintoon ja ilmoitti toisena tapahtumapäivänä, että seuraavaan Web Summitiin tarjotaan 10 000 ilmaista sisäänpääsyä naisyrittäjille. Jokainen osallistuja saisi lähettää kutsun eteenpäin. Suosittelin jo. Kuinka suurempi heterogeenisyys vaikuttaa Dublinista Lissaboniin siirtyvän Web Summitin dynamiikkaan, se jää nähtäväksi.

Web Summitin päätöspuheenvuorossa Toy Storyn ja monen muun menestyksekkään animaation tuottaja, Pixarin perustaja ja tietokoneguru Ed Catmull kertoi halunneensa mukaan animaatioiden maailmaan, ei vain siksi, että George Lucas ja Francis Ford Coppola kysyivät, vaan myös siksi, ettei halunnut olla vanha pieru. Nyt hän tietää, että vain nuorista pieruista tulee vanhoja pieruja.

Kuvat ovat omaa "selfietäni" lukuunottamatta minun. Fordin avulias esittelijä otti kuvan. Katso live-tweettini paikan päältä: @minnaliik

Lisää Web Summitin inspiroimia juttuja: Vaihtoehto rahan vallalle (Taajuus)

Jutut julkaistaan täällä, Mediumissa, Taajuudessa, Metropolian uudessa Median maailma -blogissa ja/tai kotisivuillani.

** päivitys 9.11. klo 22.12: tarkennus Startup Grind Londonin haastattelusta napattuun sitaattiin

Asiasanat
bottom of page