top of page

Ykkösiä ja kakkosia

Tänään on hyvä päivä mennä kihloihin ja naimisiin. Tänään on kansainvälinen soundcheck-päivä. Tänään odotellaan sitä toista ykkösten ja kakkosten päivää, jolloin pitäisi tulla maailmanloppu. Tänään päivämäärä on 12.12.12. Ykskaks ykskaks ykskaks. Numerologiassa ykkönen on vallan, hallinnan ja itsetietoisuuden numero ja kakkonen tunteiden, yhteishengen ja herkkyyden numero. Kilpailuyhteiskunnassa ykköseksi haluavat kaikki, eikä monikaan osaa olla hyvä kakkonen. Kulta ja pronssi voitetaan ja hopea hävitään. Silti ei ole yhtä ilman sitä toista, eli kakkosta. Toinen on jotain muuta, mitä itse ei ole. Toiseus on prosessi, jossa "se toinen" suljetaan pois yhteisöstä ja yhteiskunnasta. "Toisena" on pidetty esimerkiksi naista suhteessa mieheen tai vaikkapa afrikkalaista suhteessa eurooppalaiseen, maahanmuuttajaa suhteessa valtaväestöön. Syrjäytynyt on toinen. Hän ei ole työssä käyvä veronmaksaja eikä riittävästi opintopisteitä kerännyt opiskelija. Hän ei ole hyväkuntoinen eläkeläinen tai hyvän perheen lapsi, joka leikkii ja nukkuu yönsä omassa, turvallisessa sängyssään. Syrjäytynyt voi olla yhteisössä kiinni erilaisten yhteiskunnan tukimuotojen nauttijana. Hän ei todennäköisesti kuitenkaan ole erityisesti mukana siinä toiminnassa, jota yhteiskunnaksi kutsutaan. Toiseuden näkökulmasta oikeampi nimitys syrjäytyneille on syrjäytetty. Poissuljettu. Moni syrjäytynyt voi toki myös itse valita elämän yhteiskunnan ulkopuolella. Yhteiskunnan säännöt kun eivät tunnu omilta tai ne ovat liian vaikeita toteuttaa. On varsin inhimillistä jättää toinen ennen kuin hän jättää sinut. Vaikka kuinka haluaisi olla mukana, kuulua johonkin tai jollekin. Se, joutuuko yhteisössä ykköseksi vai kakkoseksi, on joskus arpapeliä. Useimmiten alfaurokset ja hallitsijattaret on helppo bongata porukasta. Se, millaisen prosessin kautta he ovat asemaansa päässeet, ei sitten välttämättä olekaan niin silminnähtävää. Koska en nyt halua lähteä ruotimaan apinoiden ryhmädynamiikkaa tai sosiaalipsykologian tutkimuksia vallasta, katson uudelleen googlesta, mitä ykkönen ja kakkonen numerologiassa merkitsevät. Määräävään ja "niitä muita" määrittelevään asemaan päästäkseen yhteisön jäsen tarvitsee ykköselle kuuluvaa itsetietoisuutta, aloitteellisuutta ja jopa röyhkeyttä. Jonkin verran draamaakin. Mutta hän tarvitsee myös luottamusta, lämpöä ja suvaitsevaisuutta - ja siinä samalla itsekunnioitusta. Nämä kaikki ovat numerologian mukaan ykkösen ominaisuuksia. Kakkoseksi jää, jos ujous, epäröinti tai pelokkuus vaivaavat. Vainoharhaisena marttyyrinä kakkoseksi jää varmasti. Kakkosena voi kuitenkin myös aivan rauhassa olla rauhallinen, tasapainoinen ja huomaavainen. Yhteistyökykyinen. Vaikuttaisi siis siltä, että joiltakin, ehkä jopa tärkeimmiltä osin ykkönen ja kakkonen ovat samanlaisia. Kakkonen on yhtä kuin kaksi itseään ja toisia kunnioittavaa ykköstä.

Asiasanat
bottom of page